Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lady Gaga

Lady GaGa<3

 

 

Joanne Stefani Germanotta (1986. március 28.) mûvésznevén Lady GaGa egy amerikai énekesnõ és dalszövegíró. 2008. április 8-án jelent meg elsõ dala amely a Just Dance címet kapta. A Miss Universe 2008 vietnámi döntõjében meghívott elõadó volt.

A new yorki Yonkersben született, olasz szülõk gyermekeként. Szülei Joseph és Cynthia Germanotta. Olasz származású, van egy lány testvére. A katolikus Convent of the Sacred Heart School-ra járt, melyen Nicky és Paris Hilton is megfordult. Kislányként Cyndi Lauper és Michael Jackson volt a kedvence. 4 éves korára már tudott zongorázni. Tanulmányait a Juilliard School-ban kezdte, később átment egy román katolikus magán iskolába. A középsikolában nagyon szorgalmas és fegyelmezett volt, társai különcsége miatt kigúnyolták, így elmondása szerint sosem tudott beilleszkedni. 17 évesen felvételt nyert a new york-i Tisch School of the Arts-ba, ahol zenét tanult, de karrierje miatt nem fejezte be.

A Geelong Side clubban kezdett el énekelni. 2006-tól Rob Fusari producerrel kezdett dolgozni, tõle kapta mûvésznevét is, mely a Queen Radio Gaga c. slágerén alapszik. 2007 elején az Interscope szerzõdtette, mint dalszövegíró. Akonnel társult. Ezután Lower East Side DJ-vel dolgozott együtt, aki segített kialakítani a stílusát. 2007 augusztusában megjelent a Lollapalozzában.
2008. április 8-án adták ki elsõ maxiját Just Dance címmel, NO5 lett a Hot 100-ban. 2008. október 28-án kiadta a The Fame c. albumát. 2008 decemberében bekerült a BBC Sound of 2009-be. 2009 májusáig a Pussycat Dolls-szal turnézik. 2009. január 12-én jelentette be, hogy saját turnét fog kezdeni The Fame Ball Tour névvel, amit Dylan George Jeans szponzorál. 2009. február 8-án Grammy díjra jelölték a legjobb dance zeneszám kategóriában, de végül a Daft Punk nyert. 2009. február 18-án fellépett a BRIT Awadson a The Killers együttes frontemberével Brandon Flowerssel és a Pet Shop Boyssal. 2009-ben a MuchMusic Video Awards a Legjobb nemzetközi videó kategóriában nyert a Poker Face c. videójával. Ugyanebben az évben a Video Music Awards-ön a következõ kategóriákban nyert: Az év videója (Poker Face), A legjobb új elõadó, Legjobb videó, Legjobb pop videó (Poker Face) és Legjobb rendezés (Paparazzi). 2009. november 23-án jelent meg The Fame Monster c. albuma. 2009. december 11-én Erzsébet királynőnek énekelte a Speechless c. számát.
2010. január 14-i koncertjét törölnie kellett egészségügyi gondjai miatt, az énekesnő túlhajtja magát, rajongóinak a maximumot akarja nyújtani, ezért 100%-osan a munkájára koncentrál. 2010. január 31-én megkapta első Grammy awardjét. 2010. március 19-én GaGa-t beperelte Rob Fusari, mi szerint nem kapta meg a részesedését, GaGa nem nyilatkozott ez ügyben.

Biszexualitását a Rolling Stone magazin 2009. májusi számában válallta fel a nyilvánosság elõtt. A Lady igazi divatdiktátor, hétköznapokon is ugyanúgy öltözik, mint egy-egy koncertjein. Öltözködését David Bowie, a Queen, Michael Jackson, Madonna, Andy Warhol, Rainer Maria Rilke és Grace Jones befolyásolja, saját stilust alakított ki, melyben a felsorolt emberek stílusát ötvözi. Négy tetoválása van. Felmerültek olyan pletykák, hogy az énekesnő hermafrodita, erre ügyesen, bár kicsit obszcén módon rácáfolt a Telephone videoklipjében, megmutatta mi is van valójában a lábai között. Barbara Walters újságíró az ABC News csatornán "2009 tíz legelbűvölőbb embere" közé választotta Lady Gagát. Sokan arról kezdtek el beszélni, hogy Gaga hermafrodita, és mikor Walters felhozta a témát, Gaga csöppet sem sértődött hangnemben ezt mondta: "Bizonyos értelemben kétneműség van abban, ahogy előadom magamat, és én szeretem is a kétneműséget." 2010. január 7-én arról beszélt, hogy divatos fényképészeti eszközöket fog tervezni a Polaroid cég számára. 2010. január 24-én, New Yokban tartott koncertjének jegyekből befolyt bevételét - körülbelül félmillió dollárt - a haiti katasztrófa károsultjainak ajánlotta fel. Cyndi Lauperrel  közös kozmetikai programmal az AIDS és HIV-vírus elleni küzdelmet segítette elő.
2010 májusában a The Times arról kérdezte Gagát, igaz-e hogy megtámadta őt a krónikus, lupus nevű betegség. Az énekesnő azt mondta, elment egy kivizsgálásra, de nem tudták megállapítani, hogy valóban beteg-e.

Eredetileg barna hajú, de debütáló albuma kiadása előtt szőkére festette haját, mert folyton összekeverték Amy Winehouse-zal. Rajongóit gyakran „little monsters”-nek hívja, és a kifejezést magára is tetováltatta rajongói iránti tiszteletének kimutatásaképp.  További hat tetoválásáról tudunk még, köztük egy béke-jel, amit a hősének nevezett John Lennon hatására varratott magára,  bal felkarján pedig egy német szöveg, ami egy idézet kedvenc költőjétől, Rainer Maria Rilkétől.


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 27776
Hónap: 304
Nap: 3